A muffinnak most jött el az ideje. Most lett korszerű, amikor ez az egyszerűségében nagyszerű, változatosságában kimeríthetetlen aprósütemény a hagyományos és modern konyhában divatnapjait éli. S hogy mért? Mert a muffint elrontani nem lehet. Díszítheted:
-befőttekkel, cukrozott gyümölcsökkel, magvakkal, citrushéjcsíkokkal.
Néhány recept:
Sajtos-burgonyás muffin
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- egy nagyobb héjában főtt burgonya
- 10 dkg reszelt ementáli sajt
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 dl étolaj
- 4 teáskanál sütőpor
- őrölt fehér bors
- só
A lisztet elkeverjük a sütőporral, borssal és a sóval. Meghámozzuk a burgonyát, összetörjük , jól összekeverjük a sajttal, tojással tejföllel és az olajjal. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és könnyedén összedolgozzuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-osra , kizsírozzuk a sütőpapírformákat. Beletöltjük a tésztát a sütőformába, és 20-25 percig sütjük. A kész muffinokat 5-10 percig pihentetjük, majd ízlés szerint tálaljuk hidegen vagy melegen.
Áfonyás- mogyorós muffin
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 15 dkg cukor
- porcukor a tálaláshoz
- 20 dkg vaj
- 15 dkg mirelit áfonya
- 25 dkg őrölt mogyoró
- 4 tojás
- 1 dl tej
- 2 teáskanál sütőpor
A lisztet elkeverjük sütőporral, darált mogyoróval. A tojást vajjal, cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet. A simára kevert tésztába beleforgatjuk az áfonyát. A tésztát vajjal kikent zsemlemorzsával beszórt muffinformákba öntjük, és 200°C-os sütőben 30 percig sütjük. Ha megsült a muffinokat kb. 10 percig a formákban pihentetjük, utána kivesszük és hagyjuk kihűlni, majd megszúrjuk porcukorral.
Néhány tipp:
- a receptek, mindig 12 személy megszabott mennyiségben van megadva.
- A sütőformát enyhén vajazzuk vagy olajozzuk ki
- A formákat mindiig csak ¾-ig rakjuk tele tésztával, hogy a sütéskor ne dagadjon ki belőle a sütemény
- Sütés után hagyjuk kihűlni a muffinokat, így könnyebb kivenni őket a formákból
A receptek forrása: 100 legjobb muffin.
Előre is jó étvágyat! |