A palacsinta, olyan tel amit, Eurpban, st a vilgon mindenhol ismernek. Elksztshez, nincs szksgnk sok hozzvalra. Liszt, tej, tojs, cukor, s, egy serpeny, s valami tltelknek. A palcsintt ehetjk ftelnek, vagy desszertnek is.
A palacsinta diszitse, tltse, csak a fantzinkon, s a rendelkezsnkre ll hozzvalkon mlik. Mivel a palacsintt nagyon knny elksziteni, btran ajnlom nektek is. s, hogy segitsek egy kicsit, itt van 1-2 recept.:
Burgonys palacsinta
HOZZVALK ( 8-10 palacsinthoz )
- 15 dkg burgonyapr-por
- 15 dkg finomliszt
- 1 mokkskanl s
- 3 tojs
- 6 dl tej
- 0,5 dl olaj
Elkszits:
A burgonyapr-port elkeverjk a liszttel s a sval, majd kis fszket mlyitnk benne,
s beletjk a tojsokat. A tejet s az olajat hozzadva csommentesre keverjk.
A tsztt legalbb 40 percig pihentetjk. Ezt a palacsintt kiss
Vastagabbra 2-4 mm-sre stjk, lehetleg teflon bevonat serpenybe, s mindkt oldalukon egyforma aranybarnra. Mivel ez a fajta a legalkalmasabb darlt hsos, prkltes, zldsges tltelkekhez rtegezve, megtltve.
Elkszitsi id: 15 perc+40 perc pihentets+ sts
Egy adag ( 1db): 100 kJ/ 262 kcal
Ez a fajta alkalmas, ftelnek is, mivel laktat.
Francia palacsinta ( crêpes)
hozzvalk: ( 10 db palacsinthoz):
- 25 dkg finomliszt
- 5 tojs
- 5dkg cukor
- 4,5 dl tej
- 1 csipetnyi s
- stshez: 5 dkg vaj
A lisztbe kis fszket mlyitnk, beletjk a tojsokat, beleszrjuk a cukrot, aprnknt belentjk a tejet s miyerrel vagy habvervel csommentesre keverjk. Mint1 flrra htszekrnybe tesszk pihenni. Kisebb palacsintkat kb. 20 centi tmrjket stnk ki, oly mson, hogy az egyik oldalt 1 percig a msikat 30 mp-ig stjk.
Elkszitsi id: 15 perc+ 30 perc pihentets+ sts
Egy adag: 794 kJ/ 190 kcal
|