A palacsinta, olyan étel amit, Európában, sőt a világon mindenhol ismernek. Elkésztéséhez, nincs szükségünk sok hozzávalóra. Liszt, tej, tojás, cukor, só, egy serpenyő, és valami tölteléknek. A palcsintát ehetjük főételnek, vagy desszertnek is.
A palacsinta diszitése, töltése, csak a fantáziánkon, és a rendelkezésünkre álló hozzávalókon múlik. Mivel a palacsintát nagyon könnyű elkésziteni, bátran ajánlom nektek is. És, hogy segitsek egy kicsit, itt van 1-2 recept.:
Burgonyás palacsinta
HOZZÁVALÓK ( 8-10 palacsintához )
- 15 dkg burgonyapüré-por
- 15 dkg finomliszt
- 1 mokkáskanál só
- 3 tojás
- 6 dl tej
- 0,5 dl olaj
Elkészités:
A burgonyapüré-port elkeverjük a liszttel és a sóval, majd kis fészket mélyitünk benne,
És beleütjük a tojásokat. A tejet és az olajat hozzáadva csomómentesre keverjük.
A tésztát legalább 40 percig pihentetjük. Ezt a palacsintát kissé
Vastagabbra 2-4 mm-sre sütjük, lehetőleg teflon bevonatú serpenyőbe, s mindkét oldalukon egyforma aranybarnára. Mivel ez a fajta a legalkalmasabb darált húsos, pörköltes, zöldséges töltelékekhez rétegezve, megtöltve.
Elkészitési idő: 15 perc+40 perc pihentetés+ sütés
Egy adag ( 1db): 100 kJ/ 262 kcal
Ez a fajta alkalmas, főételnek is, mivel laktató.
Francia palacsinta ( crêpes)
hozzávalók: ( 10 db palacsintához):
- 25 dkg finomliszt
- 5 tojás
- 5dkg cukor
- 4,5 dl tej
- 1 csipetnyi só
- sütéshez: 5 dkg vaj
A lisztbe kis fészket mélyitünk, beleütjük a tojásokat, beleszórjuk a cukrot, apránként beleöntjük a tejet és miyerrel vagy habverővel csomómentesre keverjük. Mint1 félórára hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Kisebb palacsintákat kb. 20 centi átmérőjűket sütünk ki, oly móson, hogy az egyik oldalát 1 percig a másikat 30 mp-ig sütjük.
Elkészitési idő: 15 perc+ 30 perc pihentetés+ sütés
Egy adag: 794 kJ/ 190 kcal
|