Táplálkozásunkban, a saláták, még mindig nem töltik be, azt a szerepet, amit az egészségünk, megkövetel magnak. Tudományosan bebizonyított tény, hogy több zöldséget kellene fogyasztanu8nk. Ennek a legétvágygerjesztőbb módja, ha salátákat készítünk. Nem csak, hogy gusztusosabb, de a fantáziánkat is megmozgatja. Bátran variáljuk a recepteket.
Egy-két recept:
Burgonyasaláta zöldborsóval:
Hozzávalók: - 30 dkg paprika
- 1 fej vöröshagyma
- mustár
- 1 dl joghurt
- cukor
- só
- ecet
- kevés olívaolaj
- petrezselyemzöld
A megmosott és magházától megtisztított paprikát, vékony csíkokra metéljük. A kockára vágott hagymát elkeverjük mustárral, a joghurttal, a cukorral, sóval, az ecettel és az olajjal. A salátába helyezett paprikát meglocsoljuk az elkészített öntettel, majd apróra vágott petrezselyemzöldjével díszítjük.
Sonkás gombasaláta:
Hozzávalók: - 30 dkg csiperkegomba
- 15 dkg sonka
- olaj
- ecet
- citromlé
- só
- cukor
- bors
- metélőhagyma
- petrezselyemzöld
a megtisztított gombát felszeleteljük, és hozzáadjuk a kockára vágott sonkát. Kevés olajban rövid ideig pácoljuk. Az ecetet a citromlevet, a sót cukrot, és a borsot összekeverjük, s ezt a salátalevet ráöntjük a gombára. Megszórjuk metélőhagymával, és petrezselemzölddel, s tálalás előtt legalább fél óráig hagyjuk, érlelődni.
Hawaii saláta
Hozzávalók: - 2 narancs
- 2 alma
- 10-10 dkg datolya és füge
- 0,5 dl tejszín
- 1 dl fehérbor
- kevés narancslikőr,
- tejszínhab
A narancsot megtisztítjuk, az almát meghámozzuk, és kivágjuk a magházát. Mindkettőt apró kockákra vágjuk, ezután tálkába rakjuk, a datolyával és a fügével együtt. Meglocsoljuk a tejszínnel elkevert fehérborral és narancslikőrrel. Hideg helyen, több órán át érleljük, majd tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Majd végül, de nem utolsó sorban, összevágott zöldségekre való, önteteket ajánlunk, hogy az egyszerű zöldségekből, saláták legyenek. :
Fehér krémöntet:
2 nagy evőkanál tejfölt 1 evőkanál friss tehéntúróval, 1 kanál citromlével, 1 kis tormareszelőn lereszelt vöröshagymával simára keverünk. Kevés fokhagymával, sóval, 1-2 evőkanál aprított snidlinggel ízesítjük.
Egyszerű savanyító öntet:
1-2 dl vízhez 2-3 evőkanál ecetet, kevés cukrot, sót keverünk. Ízlés szerint – a készítendő saláta jellegétől függően – egy kevés reszelt hagymát törött borsot, olajat, is keverhetünk bele.
Tejfölös öntet:
2 dl tejfölbe 1 tojássárgáját, 2 evőkanál mustárt, egy kevés cukrot, sót ízlés szerint citromlevet teszünk. Az egészet simára keverjük, és ha egy kicsit sűrű lenne, kevés tejjel, vagy húslevessel hígítjuk.
|