Tpllkozsunkban, a saltk, mg mindig nem tltik be, azt a szerepet, amit az egszsgnk, megkvetel magnak. Tudomnyosan bebizonytott tny, hogy tbb zldsget kellene fogyasztanu8nk. Ennek a legtvgygerjesztbb mdja, ha saltkat ksztnk. Nem csak, hogy gusztusosabb, de a fantzinkat is megmozgatja. Btran variljuk a recepteket.
Egy-kt recept:
Burgonyasalta zldborsval:
Hozzvalk: - 30 dkg paprika
- 1 fej vrshagyma
- mustr
- 1 dl joghurt
- cukor
- s
- ecet
- kevs olvaolaj
- petrezselyemzld
A megmosott s maghztl megtiszttott paprikt, vkony cskokra metljk. A kockra vgott hagymt elkeverjk mustrral, a joghurttal, a cukorral, sval, az ecettel s az olajjal. A saltba helyezett paprikt meglocsoljuk az elksztett ntettel, majd aprra vgott petrezselyemzldjvel dsztjk.
Sonks gombasalta:
Hozzvalk: - 30 dkg csiperkegomba
- 15 dkg sonka
- olaj
- ecet
- citroml
- s
- cukor
- bors
- metlhagyma
- petrezselyemzld
a megtiszttott gombt felszeleteljk, s hozzadjuk a kockra vgott sonkt. Kevs olajban rvid ideig pcoljuk. Az ecetet a citromlevet, a st cukrot, s a borsot sszekeverjk, s ezt a saltalevet rntjk a gombra. Megszrjuk metlhagymval, s petrezselemzlddel, s tlals eltt legalbb fl rig hagyjuk, rleldni.
Hawaii salta
Hozzvalk: - 2 narancs
- 2 alma
- 10-10 dkg datolya s fge
- 0,5 dl tejszn
- 1 dl fehrbor
- kevs narancslikr,
- tejsznhab
A narancsot megtiszttjuk, az almt meghmozzuk, s kivgjuk a maghzt. Mindkettt apr kockkra vgjuk, ezutn tlkba rakjuk, a datolyval s a fgvel egytt. Meglocsoljuk a tejsznnel elkevert fehrborral s narancslikrrel. Hideg helyen, tbb rn t rleljk, majd tejsznhabbal dsztve tlaljuk.
Majd vgl, de nem utols sorban, sszevgott zldsgekre val, nteteket ajnlunk, hogy az egyszer zldsgekbl, saltk legyenek. :
Fehr krmntet:
2 nagy evkanl tejflt 1 evkanl friss tehntrval, 1 kanl citromlvel, 1 kis tormareszeln lereszelt vrshagymval simra kevernk. Kevs fokhagymval, sval, 1-2 evkanl aprtott snidlinggel zestjk.
Egyszer savanyt ntet:
1-2 dl vzhez 2-3 evkanl ecetet, kevs cukrot, st kevernk. zls szerint – a ksztend salta jellegtl fggen – egy kevs reszelt hagymt trtt borsot, olajat, is keverhetnk bele.
Tejfls ntet:
2 dl tejflbe 1 tojssrgjt, 2 evkanl mustrt, egy kevs cukrot, st zls szerint citromlevet tesznk. Az egszet simra keverjk, s ha egy kicsit sr lenne, kevs tejjel, vagy hslevessel hgtjuk.
|